کودکان نوپا اغلب بسیار شیرین هستند اما گاهی نیز با آنها دچار مشکل می شوید. این کودکان طبیعتی احساساتی در برخورد با ارتباطات دارند و با محدودیت ها کنار نمی آید.
اولین نکته در ایجاد نظم رفتار در کودکان نویا این است که رفتار او خجالت اور نیسد و نیاز به تنبیه ندارد بلکه تنها گریه ای برای جلب توجه شما، خواب و یا درخواستی برای گذاشتن مرزهای رفتاری با ثبات است.
در اینجا چهار راهکار برای این کودکان به شما پیشنهاد می شود:
- بدرفتاری یک کودک نوپا را جدی نگیرید:
به شما یاداور می شویم که یک نوپا در حال یادگیری است و نباید به او برچسب بزنید. گاهی بدرفتاری کودک به ما می گوید کودک شما به محدودیت های بیشتری نیاز دارد. ممکن است کودک شما به تازگی اشیا را به طرف خواهر یا برادرش پرتاب کند. پاسخ من این است که اشیار را از او دور کنم و برایش توضیح دهم که چه کارهایی با دستان خود می تواند انجام دهد و چه کارهایی با دستان خود می تواند انجام دهد و چه کارهای را نباید انجام دهد. این برخورد را هنگامی که خواهر با برادر کودک من انجام می دهد نیز پی می گیرم تا آنها اجتناب از این رفتر را بیاموزند.
- به آرامی پاسخ دهید:
این روش ساده و بسیار مهمی است. به کودک بگویید: “ من به تو اجازه نمی دهد این اسباب بازی را پرت کنی، اگر تکرار کنی مجبورام ان را بردارم.” هنگام قطع رفتار، این جمله بهترین پاسخ است.
- صحبت به صورت اول شخص:
این مطلب بسار مهم و تاثیرگذار است. صحبت مستقیم با کودک نوپا بهترین راه ارتباطی با او است زیرا گفتگو به صورا سوم شخص او را گیج می کند.
- از نتیجه استفاده کنید:
کودک نوپا انضباط رفتاری را زمانی بهتر فرامیگیرد که به جای تنبیه نامرتبط ، پیامد طبیعی برای رفتار او وجود داشته باشد. پیامد باید عادلانه باشد و سبب خجالت کودک نگردد.
این پیامدها باید واکنش منفی کودک را به همراه داشته باشد، البته نباید دردناک باشد. برای مثال، اگر کودک شما اتاقش را مرتب نکرد، دوست او اجازه آمدن برای بازی ندارد. یا اگر با یک اسباب بازی، همبازی خود را بزند، دیگر اجازه بازی با ان وسیله را ندارد. واکنش آرام و بلافاصله به کودک سبب می شود علت و اثر رفتار خود را دریابد و بداند چه رفتاری از او انتظار می رود.